Stulen idé: Gör äggoljetempera!


Äggoljetempera är ett exempel på en s.k. emulsionsfärg, där olja och vatten blandas, och emulsionen stabiliseras genom användning av emulgatorn – ägget. Den passar bra på slöjdade föremål men kan också användas både på snickerier och hela väggar som skivor, tapet, puts etc. Färgen är mycket diffussionsöppen och blir när den torkat helt mycket slitstark.
Tips: Läs mer om äggoljetempera på Slöjd Håller

 

TILLREDNING AV EMULSION
• 1 del ägg, både gulan och vitan.
• 1 del kallpressad, gärna kokt linolja
• 1 del vatten
• Ev.1 msk terpentin (konserverar)

Delar du ägget försiktigt så kan du använda skalet som mått för linoljan och vattnet.

 


Blanda i en burk med lock, skaka eller vispa ihop blandningen och sila den genom ett finmaskigt tyg (tex. nylonstrumpa). Tillsätt ev. 1 msk terpentin.

Förvara emulsionen i kylskåp i en burk med lock och skaka om den vid varje användning. Om man använder rena burkar och verktyg så håller den längre, veckor eller t.o.m. månader.

 


Tillsätt önskat pigment; mängden beror på om man vill ha det laserande eller täckande och vilket pigment man använder. Vill man ha en tjock täckande färg går det åt nästan lika mycket pigment som emulsion. För att spara på pigment kan man byta ut en del mot krita.

Tips: En stavmixer är väldigt bra för att blanda färg. Blanda först en liten del av emulsionen med önskad mängd pigment till en smet och blanda sedan ut den smeten i resten av emulsionen. -Häller du pigment direkt i en burk emulsion kommer det vara svårt att blanda ut det till en jämn färg, speciellt om det är mycket färg.

Måla tunt och i flera lager och vänta ett par dagar mellan varje strykning för bästa effekt. Färgen torkar inte som moderna vattenbaserade färger utan härdar vilket tar längre tid. Efter ca ett dygn är den yttorr och nästa lager kan målas. Det tar i regel några veckor för en målad yta att bli helt genomhärdad och nå full slitstyrka.

 

Tips
Om färgen kryper kan man gnida ytan med en rå lök eller potatis.

Om man målar i flera skikt bör man vänta någon vecka mellan strykningarna.

Äggoljetempera är en matt färg, men efter torkning kan ytan borstas till sidenglans med halvmjuk borste t.ex. badborste.

MYCKET VIKTIGT ATT VETA!
Tänk på att färgen innehåller linolja. Trasor, spån, mm. kan självantända. Bränn trasorna eller lägg dem i vatten.

 

Receptet kommer från Slöjd och byggnadsvård

Tips för skolor och kemiintresserade: Här finns en beskrivning på äggoljetempera med mer kemisk inrikting. Perfekt för lärare som vill kombinera ämnena kemi och slöjd.

Annonser
Det här inlägget postades i Didaktiskt, Ytbehandling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stulen idé: Gör äggoljetempera!

 1. slojdaren79 skriver:

  Hej Marcus!
  Först vill jag bara tacka för att du tar dig tid och bloggar och framför allt inspirerar!!!
  Önskar att jag hade samma ork som du 🙂

  Videobloggen är ett roligt sätt att instruera och det finns mycket att hämta i just media. Jag tänkte prova nästa läsår att göra ett videorum där eleverna under lektionen kan gå in och filma och berätta om processen, efter lektionen kan jag sen i lugn och ro se hur de tänkt genom att se filmen..
  Hoppas vi ses på Nordiska i mars?!
  /Ronny

  • Marcus skriver:

   Ja, orken kommer stötvis. Men jag tror att det för min del är en investering. Jag hoppas kunna använda den på ett bra sätt för framförallt dem som har svårt att lyssna på genomgångar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s