Videoslöjd – planering

vildir.se/verktygsvaggen

Nu är videoslöjden igång så sakteliga. Mycket kvar att göra men formen börjar bli fast. Var tvungen att lära mig redigera video lite snabb, men det var ju lätt. Klippa och klistra.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mina spridda tankar om hur jag ska lägga upp videoinstruktioner i slöjden, inspirerad av ‘Salman Khans Khanacademy.

SVARVNING

Video 4. Fördjupning. När du har svarvat för första gången så svarvade du antagligen i furu. Det är ganska billigt och ganska mjukt och lätt att börja med. Om man vill komma lite längre och utveckla sig efter att ha svarvat några gånger så kan man prova lite andra träslag att svarva i. Jag föreslår björk eller al som vi har här i slöjdsalen, men man kan svarva i alla lite hårdare träslag, som tex ek, alm och ask. Man kan dessutom limma ihop bitar av olika träslag, vilket kan bli väldigt snyggt. Det jag tänker visa nu är hur man svarvar ett fat i björk. Det första man behöver göra är att förbereda sitt ämne. Ämnet bör vara i alla fall 5 cm tjock och helt planhyvlat på en sida. Du ska nämligen sätta fast ämnet på ett annorlunda sätt denna gång.

SÄKERHET i slöjdsalen, nödstopp, ögondusch, plåsterlåda, vad ska man göra om någon gjort illa sig?

TÄLJA 1. Tälja med täljkniv och andra eggjärn.

 • Täljknivens delar
 • var finns knivarna? Att gå och hämta en kniv.
 • att tälja. sitta lugnt och fint, hålla koll på fingrar och ben, tälja ifrån sig.
 • var hålla på kniven? varv tälja på kniven? vinkeln!
 • tumgreppet
 • saxgreppet

TÄLJA 2 Andra knivar

 • Det finns andra knivar i eggjärnslådan. Bandkniv, Skedkrok, karvsnittskniv, yxa.. Bildhuggarjärn och stämjärn går jag igenom i en egen film.
 • bandkniv och täljhäst
 • skedkrokar
 • tälja med yxa
 • karvsnittskniv

TÄLJA 3 Bildhuggarjärn och stämjärn

GÖRA EN PALL Att göra en pall är ett bra självständigt arbete att göra i femman eller sexan. En pall kan se ut lite hur som helst, men här tänker jag gå igenom lite tips på en sorts pall. Använd vad du vill av den här videon.

GÖRA EN LÅDA Det finns ett par saker man bör tänka på när man gör en låda. 90 grader, mäta noga, såga rakt. Hur ska bitarna sitta ihop? Samma sätt spegelvänt.

UTESLÖJD, tälja i färskt trä, pilbåge i hassel,

TVINNA ETT SNÖRE, lingarn och bivax,

DEBATTINLÄGG OM SLÖJDEN
Jag heter Marcus Vildir och jag är utbildad slöjdlärare. Jag ser varje dag vad slöjden gör med eleverna i min skola. Det kliar i fingrarna på dem att få komma upp i slöjdsalarna och brodera, tälja, såga, virka, svarva, gjuta, sy och spika. De vill skapa och de har så mycket idéer och så mycket skaparkraft. Det är synd att slöjdens status är så låg i samhället och i skolan. Ja, det är ett dyrt ämne för skolor att ha, i alla fall om det ska bli något bra. Men det ger eleverna så otroligt mycket. Det finns inget annat skolämne där eleverna får arbeta så mycket med båda hjärnhalvorna och alla sina sinnen samtidigt som i slöjden. Slöjden skapar kreativa och problemlösande människor. Vilket samhälle behöver skolan rusta eleverna för? Hur ser det ut i framtiden? Det har vi absolut ingen aning om. För tjugofem år sedan, när jag började skolan, kunde ingen drömma hur dagens samhälle skulle se ut eller hur världen skulle ha utvecklats. Det är likadant nu. När våra elever är vuxna måste de vara kreativa, nyfikna, skapande, och rustade med en rad intellektuella verktyg. De måste tro på sig själva, känna sig själva och de får inte vara rädda att misslyckas. Hur går det ihop med en skola som gallrar elever från tidig ålder? Hur ska vi komma dit med gigantiska klasser där ingen syns och hörs och med utbrända lärare som halkar efter i löneligan och som aldrig har tid att göra det som de är bäst på? Jag vill ha en skola som rustar elever för framtiden, inte för industrin, eller för att Sverige ska konkurrera ut alla andra länder i att producera mest skräp. Vi måste sikta på att rusta för ett samhälle där i löser våra problem och vår försörjning lokalt, ett samhälle med klimatkaos, som fordrar nya sätt att tänka och leva. Där är slöjden redan. Slöjden är det modernaste ämnet i skolan. Varför halkar skolpolitikerna ständigt efter? Tack.

Annonser
Det här inlägget postades i Didaktiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s