Stulen idé: Kila fast yxhuvudet

Efter ett tags användning sitter ofta hammar- och yxhuvuden lite lösa. Förutom att det är direkt livsfarligt att stå ivägen för ett yxhuvud som kommer flygande är det även svårt att slöjda med löst skaftade verktyg. Som tur är är det lätt åtgärdat!

Jag ser ofta att folk slår i spik i skaftet och det funkar på kort sikt men förstör egentligen bara skaftet. En träkil sitter bättre och det går utmärkt att kila upp med fler kilar om skaftet börjar glappa på nytt.


Börja med att knacka loss skaftet ur huvudet. Såga sedan en skåra där kilen ska sitta (man kan kila från båda hållen). Såga inte för långt utan ungefär 2/3 av tappen, dvs. den del av skaftet som huvudet sitter på. Ungfär som på bilden ovan till höger.

Klyv ut en kil med stående årsringar. Dvs. en som går från kärnan och ut (Placera kniven eller yxan i mitten och klyv träbiten i två delar, upprepa tills du har en lagom smal bit). Tälj den jämn och avsmalnande i nederkant. Tips: Fasar du av hörnen är den mindre benägen att spricka när den slås i.

Sätt yxhuvudet på plats och slå i kilen. Vill du va säker på att den sitter så stryk på lite trälim på sidorna. Knacka i den till det tar stopp/den börjar vika sig. Såga av den utstickande delen och jämna eventuellt till med kniven – se bara till att inte dra eggen i yxhuvudet!

Nu är yxan klar att använda igen och börjar den glappa på nytt är det bara att slå i en kil till.

Text och bild: Tobias Havaas, Slöjd i Väst

Annonser
Det här inlägget postades i Diverse, Trä torrt, Verktyg och maskiner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stulen idé: Kila fast yxhuvudet

  1. Sven-Alex Trygg skriver:

    Tack för bra tips! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s