Exkursion till Etnografiska och Vasamuseet

Drömfångare

”Drömfångaren förknippas med ojibwaindianerna och sägs kunna fånga onda drömmar. Eller också kan goda drömmar fastna i nätet och rinna ner till den sovande. De nyandliga rörelserna hämtar inspiration från indianernas kultur. Drömfångare tillverkas nu i Asien men har inte mycket gemensamt med sina indianska förlagor.”


Shopping bag

”Väska för inköp av dagligvaror. Kapsylerna har samlats in av gatubarn. De ingår i en självhjälpsgrupp i Mathare, ett vidsträckt slumområde i Nairobi, Kenya. Väskan säljs framförallt till turister som souvenir. I nästa led kan den dyka upp som blickfång i ett skyltfönster till en exklusiv modeaffär på Fina Gatan i Stockholm eller så kan den hamna på ett museum.”


Spjutspetsar av glas tillverkade av flaskor som vita kolonister medförde

”Spjutspetsar var inte enbart bruksföremål utan värderades också som konstföremål av aboriginerna. Genomskinliga stenarter ansågs speciellt attraktiva. De vita kolonisternas glas, ofta i form av whiskeyflaskor, innebar att denna konstform kunde förfinas ytterligare.

Både sten- och glasspetsar bröts normalt sönder efter att ha träffat ett djur under jakt, vilket krävde att nya spetsar ständigt tillverkades. Hos Wororafolket i västra Kimberly var detta hantverk inte tillåtet för pojkar eller ungdomar, blott för fullvärdiga män. Förmågan att utföra det var en källa till stolthet.”


Fragment av svepask från Vasaskeppet. Förmodligen förvarade man mat i den. Dåtidens ”snuskburk”.

Annonser
Det här inlägget postades i Återvinning, Inköp och Återförsäljare, Inspiration, Metall, Slöjd vs. andra ämnen, Trä torrt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s