DP: Singla en boll

Baxad från http://www.365slojd.se/?p=195

Jag singlar bollar på samma sätt som min mor Astrid Leo, född 1910. Hon hade lärt sig av sin farmor Signe Isaksson-Kroon, född 1844, som i sin tur lärt sig av sin mor Kjärstina Andersdotter-Kroon, född 1814

Så säger Agnes Leo-Eriksson från Bästekille och delar med sig av sitt sätt att sy bollar med langettstygn. Ett roligt sätt att ta vara på gamla garn- och tygrester…

Du behöver:
1/2 vinkork
Ulltrasor (eventuellt)
Ullgarnsrester att linda upp bollen med
Ullgarn att sy med
Konturtråd (t ex mattvarp) i bomull
Stoppnål

1. Börja med en halv vinkork

2. Om du har tunna ulltrasor kan du linda dessa innerst, annars går det bra att bara använda garn hela vägen. Nysta ullgarn runt till önskad storlek. Yttersta lagret av garn får inte vara luddigt. Det är också en fördel med en neutral färg, inte för ljus och inte för mörk, så den inte lyser igenom på den färdiga bollen.

3. Vira en konturtråd, av t ex mattvarp (inte ull här eftersom det töjer sig för mycket), runt bollen så det bildas åtta fält. Vira två varv på varje ställe och fäst konsultrådarna med små fäststygn överallt där trådarna korsar varandra, så de inte flyttar på sig. Ju noggrannare du är med att få fälten lika stora, ju jämnare blir slutresultatet.

4. Sy langettsöm med stoppnål. Första varvet i varje fält syr du om konturtrådarna, men lämna lite mellanrum mellan de första stygnen runt konturtråden så att stygnen från rutan bredvid också får plats runt samma kontultråd. Sy aldrig en ruta helt färdig utan sy först 1-2 varv/ruta runt hela bollen, bygg på med 1-2 varv/ruta runt hela bollen osv. Annars är det lätt att de rutor du fyller först drar ihop sig och de som du syr sist blir för stora (och resultatet ojämnt).

Använd bara ullgarn. Den färdiga bollen studsar då bra och är inte ömtålig för damm.

Annonser
Det här inlägget postades i Didaktiskt, Ull. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s