Trädsorter och träslag

 • Träd har funnits på jorden i 380 miljoner år.
 • Världens äldsta träd är en vindpinad gran på Fulufjället, 9 950 år gammalt.
 • Förhållandet mellan helt orörd urskog/kulturskog i Sverige: 5%/95%, globalt sett är en tredjedel av all skog urskog.


Al
(eng: alder)
Klibbal (södra Sverige, klibbiga knoppar och nyspruckna löv) och gråal (norra Sverige, löven gråaktiga på undersidan) – bra slöjdträ, billigt, träskor. Leder värme dåligt, därför bra till bastulavar. Tål vatten bra, medeltida länspumpar var av al. Albark bra att smula sönder och pigmentera linolja med, snygg kulör. Växer vid vatten och kärr.


Alm
(eng: elm)
Mörkt, inte så dyrt, bra svarvträ, pilbågar, yxskaft, leksaker, golv. Almrot väldigt vackert. Tåligt mot röta.


Ask
(eng: ash)
Pilbågar, spjut/atlatl, åror, skaft, golv, gevärskolvar, räfsor, möbler. Tydliga årsringar, tål röta dåligt.


Asp
(eng: aspen)
Tändstickor, hårt, relativt lätt – har använts till proteser. Glöder dåligt – bra till tändstickor och bastuinredningar.


Avenbok/Vitbok
(eng: hornbeam)
Hårt, starkt och tungt, hårdast i norden, hyvelbänkar, hyvlar, klubbor.


Björk
(eng: birch)
Billigt, hårt, vackert, bra till möbler, kul att slöjda färskt, krympburkar, skidor. Veden energirik och utmärkt till kolning. Nävern fantastisk att väva med eller tom bygga kanoter, bra att göra upp eld med, även fuktig. Löven kan man brygga té på och tvätta med i en tvättkasse. Scouter brukar fylla en plastpåse med smutsiga kläder, vatten och färska björklöv och låta den skumpa runt på ryggsäcken under dagens vandring. Om våren, mars/april, kan man tappa björken på näringsrik sav full av vitaminer och antioxidanter. En del björkar bildar vrilar, knölar, som är perfekta att slöjda skålar, tråg och kåsor av tack vare den följsamma fiberriktningen. Mitt favoritträd kanske. Tack Moder Jord för detta träd!


Bok
(eng: beech)
Blir rödaktig när den basas (är lättbasad), glasspinnar (smaklös), möbler, skaft, kolning och pottaska (för framställning av såpa och glas).


Ek
(eng: oak)
Mycket garvsyra, fräter sönder järn (välj mässing i spik och skruv), luktar gott, hårt, rötbeständigt, bra till möbler, skaft och båtbord (förr tillhörde alla ekar staten av just den anledningen). Ekollon vanligt djurfoder. Ekfat vanlig dryckesförvaring. ”Tors träd” och trollens skräck, eftersom veden är tät och leder elektricitet bra och trädet har djupgående rötter som går ner till grundvattnet och därför fungerar som åskledare.


En
(eng: juniper)
Vackert, segt, luktar gott, smörknivar,skedar, pilbågar, gärdsgårdsstörar.


Gran
(eng: spruce)
Billigt, ljust, segt, bra till lister, lådor och lock till stränginstrument. Rötterna bra till rotslöjd, till exempel i svepaskar. Färska granskott om våren kan man äta direkt – massor av C-vitamin.


Gullregn
(eng: bean tree/golden chain tree)
Mackert färgat, frökapslar giftiga, trädammet också.


Hassel
(eng: hazel)
Växer överallt, segt, bra till korgar, pilbågar, fiskespön, promenadkäppar, kluvna käppar används till tunnband. Hasselnötter yay!


Hästkastanj
(eng: buckeye/horse-chestnut | tys: Roßkastanie)
Mjukt och inte så särskilt användbart i slöjd. Kastanjer skyddar dock mot troll – ha alltid minst en i fickan.


Idegran
(eng: yew)
Det klassiska materialet till pilbågar – Robin Hoods var garanterat av idegran.


Lind
(eng: linden/lime tree)
Mjukt och ljust, rakfibrigt och därför bra till bildskärning och täljning för småttingar, träben, ritkol, medicinsk kol, svartkrut och segelflygplan och andra modellbyggen.  Angrips aldrig av trämask varför man använt det till kyrkliga utsmyckningar. Lind kallas ”helig ved”, lignum sacrum. De hjärtformade löven är goda att äta när de just slagit ut. Prova som sallad. Nyutslagna blommor kan man brygga lugnande té av. Vanligt vårdträd, Carl von Linnés släkt tog sitt namn efter deras dialektala ord för lind, ”linn”.


Lärk
(eng: larch)
Hårt och vattentåligt. Innehåller naturlig oljor som gör det rötbeständigt och naturligt impregnerat. Spik funkar dåligt – använd skruv. Barrträd som fäller barren på hösten.


Lönn
(eng: maple)
Hårt, bra att slöjda färskt tex krympburkar, skaft (sägs ge färre blåsor i händerna), möbler, fiolbottnar, vacker ådring. Svenska lönnars sav kan man tyvärr inte koka lönnsirap på av någon anledning (björksav däremot).


Oxel
(eng: rowan/mountain ash/swedish whitebeam)
Hårt, bra till bowlingklot, käglor och tumstockar.


Rönn
(eng: sap tree/rowan (ja, samma som oxel!))
Svårkluvet och segt, bra till rönnpipor om våren. Bären är vitaminrika.


Sälg
(eng: sallow)
Tillhör salixfamiljen (vide) tillsammans med pil och jolster m.fl. Sälgpipor om våren. Bra till korgar. Vitpil gör man cricketslagträn av.


Tall/Fur
(eng: pine/fir)
Segt, flisigt, billigt, funkar till det mesta, pilskaft, spjut och atlatl, konstruktion, svarvning. Används för att framställa såpa, träsprit, hartz, lim och ättiksyra. Samerna använde furu tillsammans med björk i sina pilbågar. Tallbarr gör man gott té av.

Annonser
Det här inlägget postades i Näver, Pilbågsbygge, Slöjd vs. andra ämnen, Trä torrt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Trädsorter och träslag

 1. Alma skriver:

  Om man vill göra en slev vilket träslag passar bäst då? Lind är ju bra till täljning men det är ju inte smakfritt utan smakar lite beskt…
  (I min skola jobbar vi nu med träslagen björk ,furu, ek, ask, lind, och gran och vi fick i uppgift att komma på tre slöjdprojekt och mitivera varför vi valde de träslagen)

  • Marcus skriver:

   Hej Alma! Bok är bra till slevar, men är ganska hårt att arbeta i om man inte är van. Bok är det man gör glasspinnar av, just för att det inte smakar så mycket. Björk är det man traditionellt har använt till skedar och slevar, men då har man täljt i det när det är färskt. Hård, torkad björk är riktigt hårt det med. Ask är bra det med, ger inte så mycket smak och är hårt och slitstarkt. Ska du tälja eller hugga med bildhuggarjärn?

   • Alma skriver:

    Tack! Jag ska tälja.😊
    Jag undrar även ungefär vilka som är dyrast/billigast av träslagen. Järna vilken ordning alla kommer i.

   • Alma skriver:

    Så skulle jag vilja hugga en skål också. Vilket träslag skulle vara bäst till det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s