Smide: småtips

Avspänningsglödgning

  • gör man innan man härdar och för att normalisera stålet
  • man vill få bort grovkornigheten och hålla stålet ”rakt”
  • värm upp till 500-600°C i en timme och sedan ska stålet svalna riktigt långsamt

Anlöpning

  • för att göra det härdade stålet (martensitet) segt också
  • gör rent med våtslip på eggfaseb för att kunna se anlöpningsfärgen
  • på elplatta bäst. Svårt i ässja eller ugn.

Vällt stål

  • Hård kärna, mjukt yttersta lager, ex Damaskstål, moraknivar, japanska stämjärn, svärd och yxor.
  • Värm upp metallen till det blir segt – precis innan det börjar flyta. Tecken: tomteblossgnistor.
  • När man väller slår man från vecket och utåt för att slippa oxiderna.

städ

platta delen = banen

spetsiga delen = hornet

Ässjan

  • gasässjor ska ha porslinsgrus som håller temperaturen
  • raka alltid undan det efter användning

Tekniker

  • förlänga, bredda, stuka, klyva och avsätta
Annonser
Det här inlägget postades i Metall, Smide. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s